Olej z kokosa, olej wyprodukowany z lnu

Len znany jest ze swoich wartości już od czasów antycznych. Dzisiaj olej z nasion lnu tłoczony na zimno, stosowany jest do celów medycznych, kosmetycznych, kucharskich. Natomiast wyciskany na gorąco, posiada przeznaczenie techniczne do wytwórczości farb, lakierów, pigmentów, kitu i kalafonii artystycznych.

Olej kokosowy

Autor: Phu Thlnh Co
Źródło: https://www.flickr.com
Zawarte w nasionach lnu składniki posiadają działanie osłaniające błonę śluzową systemu pokarmowego. Tłoczony na zimno z siemienia lnianego olej lniany mieści niezwykle wiele kwasów omega-3. Badania naukowe wskazują, że odpowiednia ilość w diecie omega 3 jest w stanie być lekiem, oraz działać zapobiegawczo na sporo chorób związanych z pracą mózgu, takich jak przygnębienia, czy niedomagania maniakalno-depresyjne, także choroba Alzheimera.

Jeśli spożywamy olej lniany, swobodnie otrzymamy stosowne stosunki omega 3. A jeśli ponadto zjemy porcję ryb parę razy w tygodniu, mamy możliwość być spokojniejsi o nasze zdrowie. By olej nie stracił swych wartościowych własności, powinien być należycie sporządzany i przechowywany (dowiedz się więcej). Potrzebuje być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod działaniem oświetlenia zaczyna się psuć i utleniać. Olej lniany powinien posiadać ciekłą konsystencję i być znakomicie przejrzysta. absorbuje różne zapachy, dlatego powinno się opakowania precyzyjnie zamykać. Oleje (sklep ze zdrową żywnością – Zdrowy stragan) trzeba trzymać w temperaturze nie wyższej niż 15o C, lecz optymalne warunki umożliwi im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się użytkować do obróbki kucharskiej, jedynie konsumować na zimno, jako domieszka do pokarmów.

Znakomity olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swym cechom leczniczym i pielęgnacyjnym. Jest najważniejszym środkiem na odchudzanie. Umożliwia bowiem pozbyć się nadwagi gdyż nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, ale jest użytkowany do produkcji werwy i palenia kalorii.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest taki tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (olej kokosowy – oferta) zatrzymuje postać stałą, jest białej barwy, posiada wyraźny i niezwykle miły koksowy aromat. W większej temperaturze staje się płynny. Trzeba wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.